Lekker lemen (2 tot en met 5 september 2014)

Deze week is voorbij gevlogen. Met behulp van de medewerkers van Svarok, vrienden, bekende en onbekende vrijwilligers is de toren helemaal geleemd. Hieronder een tipje van de (oranje) sluier.

image

Lemen is op zich niet zo moeilijk,  maar in de praktijk blijken een aantal uitgangspunten essentieel. Zo is het dringende advies van deskundige Piotr Bronicki (Svarok) om de hand in bovenwaartse richting te bewegen bij het aanbrengen en uitsmeren van het leem. Vriend Bas demonstreert dat hier:

image

Daarnaast is het belangrijk om zowel de zij- als boven- en onderranden goed te vullen om zodoende een goede overgang te creëren. Worden deze twee aandachtspunten niet opgevolgd, dan zijn helaas extra herstelwerkzaamheden nodig. Maar Walter, Peer en Thessa deden dat met een lach:

image

image

Leem is een modderig goedje dat desgewenst gebruikt kan worden als zonnebrandcrème of gewoon als modderbad natuurlijk. Dat gevaar sluipt erin als je Annemieke en Geesje laat samenwerken:

image

Ook de jeugd kan het geleerd worden. Geduldige vrijwilliger Marian doceert hier onze dochter Yaelle de kneepjes van het vak. Zij mochten getweeen de laatste centimeters van de toren doen:

image

Zo, en nu is het echt tijd voor het weekend. Heel fijn en gezellig die hulp,  maar hectisch was het ook. Dank allemaal voor jullie inzet!

3 thoughts on “Lekker lemen (2 tot en met 5 september 2014)

  1. Mooie vordering gemaakt.
    Naar mate het vordert is iedereen die je hoort of spreekt steeds enthousiaster. Van familie tot onbekende passanten, van professional tot goedwillende amateur. Veel passie en de bereidheid om van zijn of haar bijdrage het beste te maken. Een veel gehoorde opmerking over het bouwwerk: wat is het hoog en wat is het mooi. Het is niet ‘plant je vlag’ maar meer een ‘baken in zijn omgeving’. Het trekt veel positieve aandacht. Tessa vatte het in een woord samen: spectaculair!

  2. Mmm, ziet er goed uit. Jammer dat ik er nu pas over lees. Als er in de toekomst nog hard werkende handen nodig zijn dan hoor ik het graag. We komen graag helpen en leren tegelijkertijd!

    Met vriendelijke groeten,
    Peter den Hond

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s